Renovera badrummet smart

Har du nyss flyttat in i ett nytt hus? Då kanske det är några renoveringar du vill utföra för att fräscha upp ditt hem men också för att göra en investering som på sikt kommer löna sig. Det är av stor vikt att ett badrum är rätt konstruerat för att inte det ska bli fukt och mögelskador. Ett badrum som har några år på nacken kostar mer i både energi- och vattenförbrukning. Att tänka på miljön när man renoverar sitt badrum är således viktigt för vår planet, vår individuella hälsa men också vår enskilda plånbok.

Planering

Börja gärna med att göra en skiss av hur du vill att det ska se ut. Online finns det idag flera bra verktyg som du kan använda till detta, gratis. Fundera på vart det är smartast att planera in de olika delarna. Ska du ha dusch eller badkar eller kanske både och? Toaletten placerar du kanske inte helst nära badkaret. Spelar du på en liten yta gäller det verkligen att försöka passa in de olika delarna som ett pussel.

Kakel och klinker

Det är mycket bättre att välja kakel eller klinker än våtrumsmatta eller tapet då det både är miljövänligare, har längre hållbarhet och snyggare. Försök också att satsa på vissa produkter av högre kvalitet. Hellre att göra det ordentligt än att behöva göra om renoveringen efter några år.

Funktioner och detaljer

Tänk gärna på att välja toalett och kranar med snålspolande effekt för ett mer miljövänligt alternativ. Om du ska ha tvättmaskin och torktumlare i ditt badrum, se till att välja en med så hög energiklass som möjligt för mindre energiförbrukning.

Utseende

Det finns otaliga stilar och utseende på badrum, endast din fantasi sätter gränsen här. Ett fortsatt tips för att tänka klimatsmart är att köpa så mycket som möjligt begagnat. Välj gärna ut några detaljer som faktiskt kan vara snyggare i vintage och det blir mycket mer personligt. Exempelvis kan du försöka få tag på en gammal byrå i massivt trä (som tål väta) och installera ett porslin-handfat ovanpå. Placera gärna några gröna växter för mer liv och för att bryta av det oftast vita och gråa.