Köpa första huset – undvik fallgroparna

Det är en magisk tid när du köper din första villa men det är lätt att gå händelserna i förväg och därmed ramla ned i några av fallgroparna. Det är inte en lätt affär och det är vanligt att förstagångsköpare gör åtminstone en av dessa missar:

Besiktning

Även om du vet att huset är ett renoveringsobjekt, ska du aldrig köpa ett hus utan att besikta det först. Det kan finnas stora problem med huset som du inte har räknat med. Du ser att taket behöver bytas och badrummen renoveras, men besiktningsmannen kan hitta sättningar i husgrunden eller spår av skadeinsekter som kostar långt mer att åtgärda. Du får ett underlag över husets hälsa och borde alltid använda en egen besiktningsman. Du anses inte har uppfyllt undersökningsplikten om du köper in dig på säljarens besiktning.

Köpa första bästa

De som har bestämt sig för att köpa sitt första hus och fått ett lån beviljat, vill att huset ska dyka upp dagen efter. Många köpare blir otålig och orkar inte vänta på att rätt hus på rätt plats ska dyka upp. Det är lätt hänt att du påskyndar köpet och betalar för ett hus som inte känns perfekt men duger för tillfället. Att köpa och sälja hus är dyra och stora projekt, du vill inte köpa ett hus som du inte är nöjd med. Tänk på att du aldrig kan ändra läget, om du vet vilket område du vill bo i är det bättre att ha is i magen och invänta att ett hus blir till salu där.

Skippar jurist

Ibland händer det att köpet blir fel eller stöter på problem. Säljaren kanske inte har tömt huset, du hittar ett dolt fel eller så vill du förhandla priset efter en besiktning. Vid problem är det många som försöker sköta det själv med risk att de gör juridiska fel eller sätter sig i en värre situation. Vid större problem ska du prata med en jurist och få vägledning. Fastighetsjuridik är rörigt och inget för gemene man, minst av allt de som köper hus för första gången.