Flytta smart efter en skilsmässa – tips och råd

Efter en skilsmässa är det många praktiska saker som behöver ordnas. Det kan kännas överväldigande att tänka på allt som måste göras, men med en plan och rätt stöd kan flytten efter skilsmässan bli enklare. Här är några tips och råd för att flytta smart efter en skilsmässa.

Börja med att ta hand om dig själv

En skilsmässa kan vara en tuff tid och det är viktigt att ta hand om sig själv både fysiskt och mentalt. Se till att du får tillräckligt med sömn, motion och rätt näring. Försök också att hitta sätt att koppla av och hantera stressen som kan uppstå under denna period.

Gör upp en realistisk budget

Att gå igenom ekonomin efter en skilsmässa kan vara en utmaning. Det är viktigt att skapa en realistisk budget och se över vilka kostnader som kan minskas och vilka som är nödvändiga. Det kan också vara bra att hitta sätt att öka inkomsterna som till exempel att söka efter nya jobbmöjligheter eller extraarbete.

Sälj, skänk eller kasta det du inte behöver

Efter en skilsmässa kan det finnas saker i hemmet som inte längre behövs eller som påminner om det förflutna. Se över vad som kan säljas, skänkas eller kastas. Det kan också vara en bra idé att rensa ut och organisera inför en eventuell flytt.

Skapa en plan för barnen

Om ni har barn tillsammans är det viktigt att skapa en plan för hur ni ska ta hand om dem efter skilsmässan. Det kan handla om allt från boende till skol- och fritidsaktiviteter. Försök att arbeta tillsammans för att hitta en lösning som fungerar för alla parter.

Hyra eller köpa nytt boende?

Att hitta ett nytt boende efter en skilsmässa kan vara en utmaning. Ta tid på dig att fundera över vad som är bäst för dig och dina eventuella barn. Hyra eller köpa? Större eller mindre boende? Nära eller långt från tidigare hem? Att hitta rätt boende kan ta tid, men det är viktigt att inte stressa fram en beslut utan att noga överväga alla alternativ.

Kontakta en jurist eller mediator

Om ni inte kan komma överens om viktiga beslut som rör barnen eller ekonomin kan det vara en god idé att kontakta en jurist eller mediator. En jurist kan hjälpa till med allt från bodelning till att upprätta ett äktenskapsförord. En mediator kan hjälpa till att hitta lösningar som fungerar för båda parter.

Hitta stöd i vänner och familj

Att gå igenom en skilsmässa kan vara en tuff tid. Försök att hitta stöd i vänner och familj som kan finnas där för dig när du behöver det. Det kan också vara en god idé att söka professionell hjälp om du märker att det är svårt att hantera allt på egen hand.

Att flytta efter en skilsmässa kan vara en utmaning, men med rätt plan och stöd kan det bli enklare. Ta hand om dig själv, skapa en realistisk budget och se över vilka saker som kan säljas, skänkas eller kastas. Skapa också en plan för barnen och fundera över vad som är bäst för dig när det gäller boende. Kontakta en jurist eller mediator om det behövs och hitta stöd i vänner och familj.